Monday, September 23, 2013

Надежда Толоконникова от "Пуси райът" обяви гладна стачка
Надежда Толоконникова, една от изпълнителките на руската пънк група "Пуси райът", започна гладна стачка, твърдейки, че условията в трудовия лагер, в който излежава двегодишна присъда, са близки до тези на робството, предаде АФП.

В оплаквания, изпратени до съда и ръководството на лагера, Толоконникова казва, че зам.-директорът на лагера я е заплашвал с убийство, след като тя се е оплакала от условията там.

Според нея затворничките системно биват унижавани и с тях се държат като с роби.

Принуждавани са да работят по 16-17 часа дневно, лишавани са от сън и от елементарни хигиенни условия.

                                                    


Толоконникова твърди, че една от затворничките е била принудена да стои с часове навън през зимата, вследствие от което е получила измръзване и се е наложило ампутация на крайник и на пръсти на едната ръка.

През май друга от изпълнителките - Мария Альохина също обяви гладна стачка, защото съдът не я допусна на заседанието по искането й за предсрочно освобождаване.

Три от изпълнителките от "Пуси райът" бяха осъдени за накърняване на чувствата на вярващите и оскверняване на храм, след като в една от най-големите църкви на Москва се опитаха да изпълнят пънк молитва, насочена срещу Путин. През октомври 2012 г. Апелативният съд промени присъдата на една от пънкарките - Екатерина Самуцевич, на условна с изпитателен срок от две години и я освободи.

Vesti.bgNo comments:

Post a Comment