Friday, October 4, 2013

Професионални суеверия




Хората макар и професионалисти в дадена област, при това образовани, често изпитват необясними атавистични страхове от необясними случвания, продукт на едно или друго предходно дело. За да избегнат суеверните беди, които ги грозят или просто за да имат късмет, те често прибягват до отслужването на определен вит ритуални молебени, гарантиращи им (явно) душевен покой. Нека видим кой как и какво.

1. Лекарите например не обичат да сменят дежурствата си. Те вярват, че ако започнат да се суетят и да се разменят с колегите, накрая ще им се падне толкова тежка нощна смяна, че главата им ще гръмне.

                                                          


2. Летците пък никога не се снимат преди полет. Винаги след.

3. Музикантите смятат, че в деня преди концерт трябва да се стане с десния крак и да не се оправя леглото. Това е едно от най-разпространените суеверия сред диригентите и оперните певци.

4. Театралите пък вярват, че ако изтърват листа с ролята на земята, няма да я изиграят добре, освен ако не седнат върху листа и тогава да станат заедно с него.

                                                           


5. Моряците пък могат да ви скочат на бой, ако показвате разни неща с показалец на кораба. Така например те вярват, че ако посочат небето с пръст, това може да разгневи боговете и да донесе щорм. Ако пък посочат към някой кораб с показалец, това неизбежно го осъжда на смърт.

6. Сапьорите пък никога не си взимат довиждане, когато говорят по телефон и също така избягват да използват думата "последен" в какъвто и да е контекст.

7. Пожарникарите вярват, че ако си почистят обувките по време на дежурство, неминуемо ще постъпи сигнал за пожар. Същото нещо според тях се случва и когато в командата постъпи нов човек.

8. Военните пък избягват да палят три цигари с една клечка. Корените на това суеверие се простират чак до Първата световна война, когато смятали, че докато се запалят трите цигари, вражеският стрелец ще има време да зареди и да стреля по посока на пламъка.

9. Шофьорите също имат един куп поверия. Според едно от тях, минавайки покрай катастрофа, не трябва да се гледат щетите, защото това води до неприятности на пътя.

   


10. Руските космонавти вярват, че не е добра идея да се излита в Космоса в понеделник. Това правило е направило низвергнатия ден почти официално нелетателен. На космодрума в Плисецк пък имат традиция преди старта да изписват името Таня върху корпуса на ракетата. Това тръгнало след като някакъв влюбен офицер написал там името на любимата си. Говори се, че веднъж забравили да спазят обичая и ракетата се взривила секунди след като отброяването приключило.

Div.bg

.......................................................................
Жената с най-красивите гърди в света
.......................................................................
Най-провалените продукти в историята
.......................................................................
Топ 5: Най-злите жени в историята (16+)
.......................................................................



No comments:

Post a Comment